De negen onbewuste drijfveren

Er bestaan negen persoonlijkheidstypes die ieder een unieke manier hebben van betekenis geven aan het leven, zichzelf en de omgeving.

Ieder type beschrijft zijn eigen opvatting van de realiteit. Door deze opvatting denkt, voelt en gedraagt ieder persoonlijkheidstype zich op een specifieke manier.

Een korte introductie

Type 1

Als ik 24/7 het juiste doe in dit leven en mijn eigen normen strikt naleef, dan ben ik perfect en mag ik er zijn. Dan hoef ik mijn eigen imperfectie niet onder ogen te komen.

Type 2

Als ik 24/7 mijn aandacht richt op de behoeften van anderen, dan ben ik nodig en verdien ik de liefde van anderen mensen. Dan hoef ik mijn eigen behoeften niet onder ogen te komen en schiet ik nooit tekort.

Type 3

Als ik 24/7 mijn doelen haal en veel presteer in dit leven, dan ben ik succesvol en word ik erkend door andere mensen. Dan hoef ik mijn eigen falen niet onder ogen te komen.

Type 4

Als ik 24/7 echt mezelf ben en me onderscheid van andere mensen, dan ben ik uniek en word ik niet afgewezen. Dan hoef ik mijn alledaagsheid niet onder ogen te komen.

Type 5

Als ik 24/7 probeer de wereld te begrijpen, dan blijf ik zelfredzaam en onafhankelijk van de emotionele wereld. Dan hoef ik mijn eigen afhankelijkheid niet onder ogen te komen.

Type 6

Als ik 24/7 loyaal ben aan anderen en inspeel op hun verwachtingen, dan ben ik veilig. Dan hoef ik niet op mezelf te vertrouwen en kan ik wegblijven bij mijn eigen onzekerheid.

Type 7

Als ik 24/7 voor zorg dat ik leuke dingen doe en me zo veel mogelijk laat prikkelen door de buitenwereld, dan hou ik het plezierig. Dan hoef ik de pijn en de beperkingen van het leven niet onder ogen te komen.

Type 8

Als ik 24/7 op mezelf vertrouw en geen invloed van anderen toelaat, dan sta ik in mijn kracht. Dan hoef ik mijn eigen kwetsbaarheid niet onder ogen te komen.

Type 9

Als ik 24/7 mezelf tevreden hou en onbelangrijk maak, dan bewaar ik de rust. Dan hoef ik mijn eigen onrust en conflicten niet onder ogen te komen.

Dit zijn de negen onbewuste drijfveren. Ieder mens is slechts één van deze types. De drijfveren van deze types zijn de motivatie achter gedrag en drijven een strategie aan om veilig te overleven.