WAAROM DOE JE WAT JE DOET?

Dat is een fascinerende vraag!
Simpel gezegd doe je wat je doet, omdat het je iets oplevert. Wat het je precies oplevert, is moeilijk in één zin te vangen. Het ligt niet voor de hand.

De vraag ‘waarom doe je wat je doet’ concreet beantwoorden is lastig, hoe dat komt, vertel ik je zo. Als je niet weet waarom je doet wat je doet, dan doe je maar wat. En dat zit de meeste mensen niet lekker, ze gaan invullen waarom ze doen wat ze doen.

We willen graag bewuster leven. Terecht dat we ons afvragen waar we mee bezig zijn. Zijn we op de goede weg? Moet er iets veranderen? Hoe haal ik meer uit het leven? Wat kan ik doen om mijn beste zelf te worden? Welke invulling geef ik aan mijn leven? Wat kan ik bijdragen? Hoe kan ik van waarde zijn?

Die zelf reflecterende vragen brengen je bij de vraag ‘waarom doe ik wat ik doe?’ We willen die vraag gaan invullen. Ik zie veel mensen op zoek gaan naar een ‘why’ en een ‘purpose’.

Op zoek naar de ‘why’.

Dit is enorm populair onder de ondernemers! Heb je eenmaal je ‘waarom’ gevonden, dan kan je naar een doel toe werken. Je maakt een plan, om stap voor stap je doel te realiseren. Bij tegenslagen onderweg, houd je jezelf voor waarom je eraan begonnen bent , je waarom motiveert om door te gaan.

De Amerikaanse ondernemer, auteur en motiverende spreker Jim Rohn zei hierover: “When the why is clear, the how is easy.”

Wanneer je ‘waarom’ duidelijk is, wordt je ‘hoe’ makkelijk. Het geeft aan hoe makkelijk je in beweging komt, als je een reden hebt waar je het voor doet. In dit geval gaat de ‘waarom’ om een noodzaak of een groot verlangen. Hoe hoger de nood, of hoe groter het verlangen des te makkelijker je in beweging komt.

Het doet mij denken aan een verhaal van een moeder die met haar kinderen in een souterrain woonde in London. De schimmel stond op de muren, haar kinderen waren vaak ziek. Ze kon zich geen betere woning veroorloven. Haar ‘why’ was de gezondheid van haar kinderen. Ze besloot ondernemer te worden, ging ‘als de brandweer’ en werd succesvol.

Tegenwoordig woont deze dame in een mooie wijk en gaan haar gezonde kinderen naar een goede school. Wanneer de nood hoog is kom je sneller in beweging.

Je ‘why’ is vaak een prachtige manier om andere mensen te inspireren. Opvallend is wel, dat de ‘why’ die benoemd wordt vaak gelinkt is aan omstandigheden.

Ik wil afgestemd op mijn ‘purpose’ leven.

Een andere variatie is het leven van je ‘purpose’.

We hebben allemaal wel eens een moment waarop we denken: “Is dit het nou?” of “Waar doe ik het allemaal voor?” Er knaagt iets van binnen. Er moet meer zijn. Het moet anders kunnen. Iets klopt er niet. Je kan er niet precies je vinger op leggen, maar het voelt leeg van binnen.

We gaan op zoek naar een ‘purpose’ – een doel – omdat we in het leven van waarde willen zijn. We willen iets betekenen, er toe doen. Op welke manier kan je die waarde invulling geven?

Veel mensen vinden in hun werk of hun hobby een manier om iets bij te dragen, en hun leven zin te geven. Dat zal dan ook hun antwoord zijn op waarom je doet wat je doet.

Zoektocht naar jezelf.

Voorwaarde is wel, dat je een ‘why’ of een ‘purpose’ vindt. Voor sommige mensen blijft het zoeken.

Een motivatie hebben om ergens voor te gaan is mooi. Maar wat als je niet tevreden bent over waar je nu bent? Je vraagt je af waarom je doet wat je doet, omdat je een herhaling van jezelf bent geworden.

Je hebt voor de zoveelste keer een relatie die niet werkt. Kan het aan de ander liggen? Wat doe je nu zelf in een relatie?

Of je treft wederom een baan waarin je opbrandt. Ligt het nu aan die baan? Of ligt het aan jouw manier van doen? Wat is jouw aandeel?

Het is lastig voor ons om dat aan te geven. En dat komt omdat we onszelf als mens niet goed kennen! We hebben geen idee hoe we in elkaar steken. En dat is te verklaren. Want we moeten één ding goed beseffen.

Wat je doet doe je onbewust.

De wetenschap toont aan dat we ten minste 95% onbewust doen.
Ik kan je vragen waarom je doet wat je doet. Het maffe is, daar kan je geen antwoord op geven. Het antwoord van die vraag ligt in het onbewuste. Vandaar dat we ons blijven afvragen waarom we doet wat we doen.

Ons gedrag wordt 24/7 aangestuurd door drijfveren en overtuigingen. We leven op de automatische piloot.

Die drijfveren zijn het antwoord op de vraag waarom je doet wat je doet en ook op de vraag waarom je laat wat je laat!
Denk maar aan het volgende: Waarom zeg je niet ‘en nu is het genoeg’! Waarom stel je dingen uit? Waarom slik je je mening in?

Bewust zijn leeft zoveel fijner.

Weten waarom je doet wat je doet, maakt zoveel duidelijk! Je begrijpt dan waar je keuzes, interpretaties, voorkeur en gedrag vandaan komen. Waarom jij bent zoals je bent.

Het geeft je de mogelijkheid om niet te blijven hangen in ‘zo ben ik nou eenmaal’. Juist als je jezelf goed kent, kan je keuzes maken die jou transformeren naar een betere versie van jezelf. Outshine the usual!

Inzicht in waarom je doet wat je doet is zeer waardevol. Niet alleen ontdek je wat je innerlijke drive is die je aanzet om iets te doen of te laten. Het zegt ook veel over wie je bent, over jouw persoonlijkheid, hoe je in elkaar steekt. Er gaan veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen als je antwoord krijgt op waarom je doet wat je doet.

Dat gevoel dat je hebt dat het beter moet kunnen zegt ons eigenlijk dat het leven op de automatische piloot te weinig oplevert. We betalen er een prijs voor. We zijn aan het overleven.

Ik denk dat het veel fijner is te begrijpen wat je innerlijke motivatie is. In te zien dat er keuze is. En te kunnen kiezen voor gedrag wat je het meeste oplevert. Dan kan je van overleven naar echt leven.

Wil jij bewuster leven? Lees dan eens over deze persoonlijke ontwikkeling training .

ChristyOver Christy

In 2015 werd Christy geregistreerd V-cirkel coach. Sindsdien geeft zij diepgaand inzicht in de beperkende patronen die je zelf onbewust in stand houdt.

In haar bedrijf geeft Christy bewustzijnstraining & -coaching aan particulieren en bedrijven. Ze helpt zelfkennis te optimaliseren, zodat onbewuste patronen herkent en doorbroken kunnen worden.

Door de onderstroom bespreekbaar, herkenbaar en concreet te maken, geeft zij individuen, gezinnen en teams inzicht in zichzelf en elkaar. Dit verhoogt wederzijds begrip, verbetert de communicatie en persoonlijke effectiviteit.

Bewustwording is de sleutel naar een eerlijk zelfbeeld en naar begrip in je doen & laten. Het is tevens het keerpunt van automatisch gedrag naar zelfleiderschap.Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.