HOKJES DENKEN

Mensen houden er niet van in een hokje geplaatst te worden. En terecht! We zijn meer dan dat ene hokje.

Een aantal jaren geleden kreeg ik een Canadese collega. Ze vroeg of ik ‘Dutch’ was. Ze wist in dat geval precies hoe ik in elkaar stak, want wij Nederlanders zijn allemaal hetzelfde. Ze strooide met vooroordelen en generalisaties. Ik kreeg er JEUK van!

Daarna stelde ze zichzelf voor. Al even opmerkelijk. Ik moest vooral niet beweren dat ik ook maar iets wist van Canadezen, want ‘wij Europeanen’ weten het verschil niet tussen Amerikanen en Canadezen. “Ik weet precies hoe jij bent, maar jij zult nooit begrijpen wie ik ben want ik ben anders en dat snap jij niet.” zei ze. Ik was flabbergasted!

Wat een typische manier van kennismaken was dat! Zij had mij in een hokje geplaatst waar ik me absoluut niet thuis voelde. Ik voelde mij tekort gedaan en niet gezien als de persoon die ik ben. Ik was overdonderd door haar monoloog en de moed zakte me in de schoenen om met haar te gaan samenwerken.

Maar als ik eerlijk ben had ik haar ook in hokjes geplaatst: kort door de bocht, bevooroordeeld, generaliserend, demoniserend, discriminerend, bekrompen, kortzichtig om maar een paar hokjes te noemen.

Nieuwsgierig als ik ben naar ‘waarom je doet wat je doet’, werd mijn Canadese collega mijn nieuwe persoonlijke project, ik was erg benieuwd wat voor persoonlijkheid er achter dit gedrag zou zitten.

Het achterhalen van de persoonlijkheid achter je gedrag.

Dat is wat ik doe, achterhalen van je persoonlijkheidstype. Mensen die mij al wat langer kennen weten dat ik werk met de V-cirkel, een model dat is ontworpen door psychologe Monique Schouten.

Zoals DNA het materiaal is waarin erfelijke informatie is vastgelegd, zo is de V-cirkel de blue print die psychologische informatie in kaart brengt.

Je DNA bepaalt hoe je fysiek in elkaar zit, denk aan huidskleur of de kleur van je ogen. De overtuigingen van je V-cirkel bepalen hoe je je gedraagt, en op welke manier je betekenis geeft. Wil je achterhalen waarom je doet wat je doet, dan moet je door het gedrag leren kijken en goed luisteren naar onderliggende overtuigingen en de manier waarop je betekenis geeft.

De V-cirkel helpt hier enorm bij. Er bestaan 9 V-cirkels oftewel 9 manieren waarop je psychologisch in elkaar kan steken. Weet je welke van deze 9 V-cirkels van jou is, dan weet je precies waarom je doet wat je doet. Wat jouw overtuigingen zijn. Je begrijpt de keuzes die je hebt gemaakt. En dan begrijp je ook wat je bij te leren hebt om het leven voor jezelf prettiger te maken.

Mensen die voor het eerst horen over de 9 types zijn soms wat huiverig. Ze zijn bang in een van de 9 hokjes geduwd te worden. Begrijpelijk! We worden vaak op hele rare criteria in hokjes geduwd, hokjes die niets zeggen over de persoon die we werkelijk zijn en dat is pijnlijk.

In hokjes denken heeft ook voordelen, dat vergeten we wel eens.

Of je nu een website of een warenhuis bezoekt, wanneer producten in categorieën zijn gedeeld, kunnen we makkelijker vinden wat we zoeken. In hokjes denken geeft ons overzicht.

We maken het onszelf makkelijk door in hokjes te denken. Stel je voor dat je ieder voertuig steeds opnieuw moet definiëren, dat is haast onbegonnen werk. Veel eenvoudiger is het om te spreken over een fiets, auto, boot of vliegtuig. We kunnen moeilijk zonder denken in hokjes.

Een hokje maakt begrijpelijk wat de overeenkomsten zijn en een tweede hokje maakt juist de verschillen duidelijk.

Niets mis dus met hokjes denken, zolang je er niemand tekort mee doet!

De V-cirkel is een manier om recht te doen aan ieder persoon.

Je bent namelijk meer dan het cijfertje, meer dan je gedrag, en meer dan je overtuigingen. Je V-cirkel beschrijft de drijfveer waar je onbewust door aangestuurd wordt. Juist over dat onbewuste is nog zoveel te leren.

Wij zitten vol met blinde vlekken. De V-cirkel beschrijft hoe je psychologisch in elkaar zit en geeft een duidelijk en eerlijk beeld van jezelf. Dat is enorm verhelderend en bevrijdend.

Drijfveren ontdekken is niet alleen verhelderend voor jezelf, zodat je tot op de centimeter begrijpt hoe je in elkaar steekt. Het is ook fijn dit te begrijpen van (Canadese) collega’s, familie, vrienden en bekenden.
Krijg je door waarom iemand reageert zoals diegene reageert, dan kunnen verwijten plaats maken voor begrip en daar knapt iedereen van op!

Christy Melpignano-Beerda

MIJN HOKJES (met inbegrip van, maar niet beperkt tot) :

Echtgenote
Moeder
Liefhebber van persoonlijke ontwikkeling,
Specialist in onbewuste drijfveren.
Type 5

Gecertificeerd V-cirkel coach
Licentie houder van Post-HBO opleiding V-cirkel Academie


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.