BRACE FOR IMPACT

Brace for impact - Dutchbird 1

Ik werkte ooit in de luchtvaart. Op een dag hadden wij een journalist aan boord, hij zou een artikel over onze nieuwe vliegtuig maatschappij schrijven in het magazine “Piloot & Vliegtuig”. Een maand later kwam het magazine uit. Ik snelde naar de dichtstbijzijnde boekenwinkel om het magazine te kopen. My sixty seconds of fame, ik stond in het magazine!

 

Brace for impact - Dutchbird 2

 

Wat ik wel heel confronterend vond was de cover foto! Terreur aanslagen in New York. Een brandende Twin Tower, en een vliegtuig dat seconden later in de tweede toren zou vliegen. Ik was stewardess in 2001. Wat er in de US gebeurde, voelde heel dichtbij. De aanslagen die een mega grote impact hadden op zoveel mensen wereldwijd, maakten ook op mij een enorme indruk.

Nu in 2018 spreek ik soms jongeren die dit niet hebben meegemaakt, of die zo jong waren, dat ze er niet veel van hebben meegekregen. Weet jij nog waar je was op 11 september 2001?

Die dag was ik op weg naar Schiphol, ik moest mij om 17:00 uur melden. Via een extra nieuwsuitzending op de radio, hoorde ik dat er een vliegtuig in een van de Twin Towers was gevlogen. Het was mogelijk een vergeldingsactie van de Palestijnen op Amerika. Ik schrok me rot. Die dag moest ik naar Israel.

Aangekomen op Schiphol bleek dat alle vluchten naar Amerika terugkwamen naar Amsterdam. In de crew room stond het nieuws aan, er waren meerdere vliegtuigen gekaapt. Waar ging dit heen? Wat stond ons te wachten? Om mij heen was veel chaos en angst, ook bij mij stond het huilen nader dan het lachen. Tot mijn grote opluchting besloot onze gezagvoerder uiteindelijk dat wij niet zouden vliegen. Pas toen ik ’s avonds thuis kwam zag ik op het nieuws wat er gebeurd was, de beelden waren niet te bevatten.

Een stroom aan akelig nieuws. De volgende dag hoorde ik dat er tussen de puinhopen van Ground Zero handen in handboeien waren gevonden, ze waren van een stewardess. Dat nieuws kwam behoorlijk binnen. Ik vond de realiteit van mijn tijdelijke baan beangstigend. Ter voorbereiding van mijn volgende vlucht, nam ik nogmaals de veiligheid  ‘drills’ door. Eentje die ik nooit vergeet is: “BRACE FOR IMPACT, BRACE FOR IMPACT”, wat je moet roepen als het vliegtuig een noodlanding maakt.

Dat kleine zinnetje is heel lang in mijn hoofd na blijven galmen.

Later kwam ik erachter dat het zinnetje bij mijn onbewuste overtuigingen past. Als ik iets deed wat ik eng vond, of iets van plan was te doen wat ik spannend vond zei een stemmetje in mijn hoofd: “Brace for impact!” oftewel zet je schrap. “Wat je nu gaat doen heeft impact op je, een negatieve consequentie.” Daardoor stelde ik dingen uit, of begon er überhaupt niet aan.

Het vervelende is dat je er niet bij nadenkt. Het gaat sneller dan snel. Je staat er niet bij stil dat wat je wil doen onbewust een bedreiging is voor je veiligheid.

Ik zou hulp moeten vragen! … Nah laat maar ik doe het zelf wel.
Ik moet mijn vriendin laten weten dat ik niet op haar verjaardag kom. …dat komt morgen wel.
Het is tijd om mijn werk te delegeren. …ach als ik het zelf doe is het sneller af.

Continue wijk je van je plan of idee af. Onbewust denk je dat het negatieve gevolgen heeft en die vermijd je liever.

Inmiddels heb ik geleerd dat de negatieve consequenties die je verwacht, in de realiteit uitblijven! Hoe bizar is dat! Zit je gewoon moeilijk te doen om niks!

En erger nog, je hebt je plan niet uitgevoerd. En dat heeft wél negatieve consequenties. Alleen praat je die weer goed voor jezelf.

Tegenwoordig ben ik ondernemer. Daar komt veel bij kijken. Ook enge dingen! Ik vind het lastig om mij te profileren. Dat oude stemmetje “Brace for impact” wil op de voorgrond, en wil mij waarschuwen vooral niet te profileren.

Ik ben dat oude stemmetje meer dan zat! Ik wil namelijk een boodschap delen met jou en de wijde wereld.

Ik wil je duidelijk maken dat je bespaard kan blijven van vele frustraties wanneer je ontdekt door welke overtuigingen je 24/7 wordt aangestuurd. Overtuigingen zijn bedoeld om je te helpen veilig te overleven. Het bijkomende nadeel is dat je enorm beperkt wordt als je continue in de “overleef modus” leeft. Hierdoor mis je goede en leuke ervaringen die bij het leven horen. Je wordt beperkt in je persoonlijke groei, zowel in je privé als in je professionele leven. Met alle gevolgen van dien.
Jouw overtuigingen houden jou gevangen in de “overleef modus”. Door overtuigingen bij te stellen, doorbreek je het automatische patroon van overleven. Pas dan heb jij de regie in handen en kan je echt leven.

Als ik naar dat oude stemmetje zou luisteren kan ik mijn missie niet volgen. “Brace for Impact” is er nu alleen bij echte noodgevallen. Mijn nieuwe overtuiging is:

Make an Impact!

Met mijn missie wil ik een positieve impact maken in de levens van anderen.

Ik wil je helpen uit de overleef modus te komen, de volle potentie van het leven te ervaren, de regie te pakken van jouw leven, zodat je het leven leidt waar je nu naar verlangt.

<3

Christy

#overtuiging #impact #leven

Wil jij afrekenen met beperkende overtuigingen? Vul dan hier je gegevens in.

 


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.