35.000 BESLISSINGEN

Per dag maken wij per persoon 35.000 beslissingen!! Ja, ook de mensen die moeite hebben met kiezen maken duizenden beslissingen per dag!

In november 2017 deed Huawei uitgebreid onderzoek over gelijkenissen tussen het menselijk brein en artificial intelligence (AI). Uit dit onderzoek bleek dat we slechts bewust zijn van 0,26% van de beslissingen.

We creeëren gewoonten om te voorkomen dat onze hersenen worden overladen door eenvoudige routinetaken. Deze onbewuste routine is nodig om onze hersenen niet te overladen. Dat is fijn, want niemand heeft wat aan een overladen brein, maar helaas brengt dit ook nadelen met zich mee.

Wat er continue gebeurd is dat jouw bewuste-ik graag “A” wil, en dat je onbewuste-ik op routine automatisch “B” beslist! Dit kan veel frustraties opleveren. We kennen allemaal wel soortgelijke voorbeelden:

 • Ik zeg liever nee, maar voordat ik het weet heb ik alweer toegezegd.
 • Ik wil graag een blog schrijven, maar stel het steeds uit.
 • Ik wil graag iemand aanspreken, maar fiets toch maar weer een blokje om.
 • Ik wil die chocoladetaart niet eten, maar de eerste hap zit al in mijn mond voor ik er erg in heb.
 • Ik wilde graag rustig aan doen, maar heb mij ingeschreven voor de marathon.
 • Ik wil een snelle beslissing maken, maar ik blijf wikken en wegen over de juiste keuze.

Die automatische routine is erg hardnekkig. Onbewust heb je er een GROOT BELANG bij om jouw routine voort te zetten, dit belang is zo sterk dat het keer op keer wint van je bewuste-ik. Dat is precies waarom het zo lastig is om je gedrag te veranderen.

Stel, je hebt moeite met kiezen, en dat ben je spuugzat! Je zegt tegen jezelf: “De volgende keer beslis ik snel!” Dan is dat een prachtig voornemen, maar als jij onbewust de routine hebt om overal aan te twijfelen, dan komen er automatisch gedachten in je op als: “Is dat nu wel de goeie beslissing? Schiet je daar wel iets mee op? Pas op straks sta je voor gek. Denk eerst even na.” Enzovoorts. Dat gaat sneller dan snel! Voordat je er erg in hebt ben je al aan het twijfelen en is het je niet gelukt om die snelle beslissing te nemen. (Lees hier meer over veranderen.)

Begrijpen waar je onbewuste belang vandaan komt is echt een eyeopener!! Dit onbewuste belang is gekoppeld aan je onbewuste overtuigingen. Hoe beter jij je overtuigingen kent, des te beter je kan herkennen wanneer je routine-matig je beslissingen neemt. Hoe beter je dit herkent, des te makkelijker je het kan veranderen naar de keuzes die je echt wil maken.

Als jij je bewust bent van je onbewuste belang en overtuigingen dan kan je doen wat goed voor je is, en laten wat slecht voor je is. Om terug te komen op de voorbeelden hierboven, dan:

 • Zeg je voortaan nee, en geef je je grenzen beter aan.
 • Schrijf je een blog zonder uit te stellen, en maak je sowieso korte metten met uitstelgedrag.
 • Maak jij contact met iedereen die jij wil.
 • Steek jij in je mond wat je echt wil. Jij bent de baas over wat je wel en wat je niet wil eten.
 • Schrijf jij je niet in voor de marathon, maar neem jij je rust zoals je je voornam.
 • Krijg jij het inderdaad voor elkaar om een snelle beslissing te maken!

Zou het iets voor jou zijn, om op deze manier de regie in handen te nemen? Het is echt mogelijk en jij kan dit ook! Blijf jij beslissingen maken op routine? Of kies jij voor een bewuste manier?

Neem contact op voor een gratis gesprek: christy@cmbcoaching.com.

Christy


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.