WAAROM DOE JE WAT JE DOET?

Waarom je doet wat je doet wordt bepaald door de drijfveer achter je gedrag. Wat is de drijfveer achter je gedrag en hoe kom je erachter?

Vraag jij je weleens af waarom je dingen uit blijft stellen? Wil jij weleens weten waarom je ‘allergisch’ bent voor bepaalde personen? Waarom je zo gesteld bent op rust, of juist waarom jij altijd opzoek bent naar actie?

Achter jouw gedrag zit altijd een motivatie. Die motivatie komt uit je onbewuste overtuigingen. Mensen denken vaak dat er iets is gebeurd in het verleden waardoor ze zich op een bepaalde manier zijn gaan gedragen.

“Er was vroeger veel ruzie thuis, daarom houd ik mij nu liever rustig.” Of. “Een vriend maakte misbruik van mij, daarom zorg ik er nu voor dat ik altijd de controle heb.”

Veel mensen zoeken naar een oorzaak achter hun gedrag. Echter ligt de ware oorzaak in je onbewuste. De motivatie achter je gedrag wordt bepaald door jouw onbewuste overtuigingen. Het zegt iets over de manier waarop jij de wereld beleefd. Zonder hulp kom je er niet achter wat je onbewuste motivatie is. En dus denken we dat de oorzaak ligt aan dat wat we hebben meegemaakt of aan de omgeving waarin we ons bevinden.

Degene uit het eerste voorbeeld houdt van rust. En zal die rust 24/7 nastreven. Of er nu wel of geen ruzie is, deze persoon streeft hoe dan ook naar rust. Rust is zijn ideaalbeeld, en iedere rimpeling die tot ruzie kan leiden zal hij sussen om een ruzie te vermijden. Rust is zijn motivatie.

Een broer en zus die in hetzelfde gezin zijn opgegroeid als degene uit ons voorbeeld, zouden kunnen zeggen:
“Bij ons was er veel ruzie thuis, daarom vind ik het belangrijk een goede band op te bouwen met de mensen om mij heen.” Of. “Bij ons thuis was er veel ruzie, daarom houd ik mensen op afstand.”

Met andere woorden de ruzie is niet leidend voor je gedrag. Hoe je een ruzie beleeft en welke betekenis je daaraan geeft is wel leidend. Dit is een onbewust en automatisch proces. Omdat we ons keer op keer door dezelfde overtuigingen laten leiden, kiezen we steeds hetzelfde gedrag, wat dan op dezelfde manier afloopt.

  • Mijn baas luistert weer niet naar mij.
  • Ik moet het weer alleen doen.
  • Mijn relatie loopt weer op de klippen.
  • Ik ben ook altijd druk.
  • Ik blijf moeite houden met mijn grenzen aangeven.
  • Ik vind het steeds weer lastig om mij te committeren.
  • Ik voel mij niet begrepen.

Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Gelukkig kunnen we hier iets aan doen. Hoe beter je jezelf en je onbewuste overtuigingen leert kennen, des te beter begrijp je welke keuzes je op de automatische piloot maakt. Wanneer het helder is wat je doet, en waarom je het doet, kan je voor gedrag kiezen wat goed voor je is, en laten wat slecht voor je is. Daar knap je als mens enorm van op!

Ontdek waarom je doet wat je doet!

Christy

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s