IK HEB (G)EEN PROBLEEM

Ik volgde een workshop over persoonlijke ontwikkeling. Ik ging er heen uit pure nieuwsgierigheid. Vanaf de eerste tot de laatste minuut heb ik geboeid geluisterd, wat was dit machtig interessant! We ontdekten “waarom je doet wat je doet”, oftewel we maakten kennis met onze onbewuste drijfveer.

We kregen ook een opdracht. Die was wat ongemakkelijk: “Wat zou je aan jezelf willen veranderen?” Het liefst had ik die dag alleen maar naar de theorie geluisterd, en niet mee gedaan met de opdrachten. Maar ja, ik had mij nu eenmaal opgegeven voor een workshop persoonlijke ontwikkeling, en wie A zegt, moet ook B zeggen.

Intussen werkte mijn onbewuste drijfveer in volle glorie, dat had ik op dat moment nog helemaal niet door. Want tja, wat onbewust is daar ben je nou eenmaal niet mee bezig.

Ik kraakte mijn brein over wat ik aan mijzelf zou willen veranderen:
Die vraag veronderstelt dat ik iets zou willen veranderen, toch? Ben ik dan niet gewoon blij met hoe het in mijn leven gaat? Ja ok, we hebben allemaal wel wat te klagen, maar ja dit is het leven en het leven is nou eenmaal niet perfect. Misschien zijn die andere mensen uit deze workshop wel gekomen omdat ze een groot probleem hebben. Die man zei net dat hij in een burn out zit, ja dan heb je wel een probleem. Maar ik, ik heb toch geen probleem? Ik kan het leven gewoon aan. Ik ben dan wel doodmoe, maar wie zou dat niet zijn met kleine kinderen, een pittige baan en een man die veel van huis is?

Achteraf gezien zie ik precies waar ik mee worstelde. Dat is het leuke van het ontdekken van je drijfveren, opeens wordt alles helder. Je ziet waar je mee worstelt, begrijpt waarom je ermee worstelt, je snapt dat jijzelf degene bent die dit in stand houdt, en wat je eraan kan doen om het voor jezelf (en heel veel anderen) leuker te maken!

Natuurlijk had ook ik een probleem, ik nam alles maar voor lief. Het leven kwam zoals het kwam en ik moest dat allemaal aan kunnen. Zonder hulp te vragen wel te verstaan. En zonder te uiten waar ik mij over frustreerde. Zo streng was ik voor mezelf. Ik was er namelijk van overtuigd dat je zelfredzaam moet zijn in het leven. Dat je pas echt je bestaansrecht verdient als je het allemaal zelf kan. Omdat ik een goed mens wilde zijn, hield ik mijn mond, deed alles wat ik vond dat er gebeuren moest en wat ik dacht dat andere mensen van mij verwachtte. Je zult begrijpen, daar raak je uitgeput van.

Zo gaat dat als je leeft op de automatische piloot. Je luistert continue naar de stemmen in je hoofd. De mijne zei steeds: “Je moet het zelf doen”, dus deed ik dat.

Zolang je niet weet door welke overtuigingen jij je laat leiden, heb je altijd een probleem! Soms is het probleem, dat je van jezelf je eigen frustraties geen probleem mag noemen.

Zo was het voor mij. Ik dacht dat mijn zorgen niet groot genoeg waren om het een probleem te noemen. Toch had ik er plenty. Omdat ik alles zelf wilde doen, vond ik het moeilijk om om hulp te vragen, om dingen samen te doen, om afhankelijk te zijn van anderen. En wat moest ik nou met dat eenzame gevoel?

Pas toen ik erop gewezen werd dat mijn overtuiging om zelfredzaam te zijn niet een algemene waarheid is, maar slechts mijn aanname van de werkelijkheid, kwam er een verschuiving. Ik werd mij ervan bewust wat ik al die tijd op de automatische piloot had gedaan, ik leefde naar mijn persoonlijke waarheid. Ik begreep ook dat er een andere waarheid bestaat, die vreemd, onwennig en ongemakkelijk is, maar door daarvoor te kiezen, zeer de moeite waard blijkt te zijn.

Als je gaat erkennen dat je een probleem hebt, dan kunnen er prachtige dingen gebeuren!

Vooral aan het begin was dat spannend, maar hoe vaker ik een stapje buiten de comfortzone zette, des te beter ging het mij af. Tegenwoordig vraag ik om hulp. Werk ik (ook als zelfstandig ondernemer) samen met anderen. Onderneem meer samen met mijn gezin. Voel ik mij minder eenzaam!

Nu ben ik de problemen vaak voor, door te doen wat nodig is om uit mijn valkuilen te blijven. Dat is het fijne, zodra je bewust bent van je automatische patronen, krijg je de keuze om ze te volgen, of om het anders te doen.

Christy

#keuze #comfortzone #kleinestapjes #buitendecomfortzone #groei #verandering #leren #overtuiging #automatischepiloot #patronen #doorbreken

Blijf op de hoogte van CMB coaching, meld je hier aan.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s